Wat betekent de Wetenschap voor Nederland?

Vanaf de vroege morgen als je opstaat tot het moment dat je gaat slapen: wetenschap is overal. Ieder dag weer voegt de wetenschap nieuwe kennis toe aan ons leven. Of het nu over kennis van terrorisme gaat of over de eerste foto van een zwart gat, wetenschap heeft een enorme impact. Daarom is investeren in wetenschap investeren in onze toekomst.

Wetenschap in Nederland

Het is niet iets waar je dagelijks bij stil staat. Maar door de eeuwen heen hebben wetenschappers ervoor gezorgd dat de mensheid steeds een stapje verder kwam in haar ontwikkeling. En ook vandaag nog leiden de nieuwsgierigheid en verwondering van duizenden Nederlandse onderzoekers en studenten tot wetenschappelijke vernieuwing en doorbraken. Doorbraken die bijdragen aan maatschappelijke en economische vooruitgang.

“De fundamentele ontdekkingen die de smartphone mogelijk maakten, vonden zo’n zeventig jaar geleden plaats. Toen ontwikkelden fysici en chemici transistoren, en de technologie voor schermen.”

Onderzoek en innovatie zijn cruciaal voor duurzaam economisch herstel. Ook dragen ze bij aan het creëren van een samenleving die in kan spelen op nieuwe kansen en beter bestand is tegen onvoorziene ontwikkelingen met grote impact. Dat is hoe de Kenniscoalitie – bestaande uit vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen (zoals ook hogescholen en TNO) – kijkt naar de rol van wetenschap in de samenleving.

Dat Nederland een welvarend land is, is dus mede te danken aan de toonaangevende rol die we spelen in de wetenschap. Onze universiteiten behoren tot de top van de wereld. We publiceren aan de lopende band resultaten van baanbrekend onderzoek. Die topprestaties moeten we helaas wel leveren met steeds minder middelen. Daarover lees je hier meer.

Wereldwijde problemen oplossen

Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd is het belang van de wetenschap zichtbaar. Klimaatverandering en het ontstaan van de covid-pandemie zijn twee voorbeelden van de grote uitdagingen die de hele wereld raken. Ook bij die uitdagingen komt de wetenschap met nieuwe ideeën en oplossingen: van nieuwe materialen voor zonnepanelen en betere accu’s, tot vaccins die ons uit de covid-pandemie helpen

Deze en andere wereldwijde uitdagingen zijn terug te zien in de SDG’s: de 17 belangrijkste wereldwijde maatschappelijke doelen die in 2030 bereikt moeten worden. Het behalen van deze doelen kan niet zonder nieuwe wetenschappelijke inzichten. De 14 Nederlandse universiteiten dragen met hun wetenschappelijk onderzoek daarom bij aan alle 17 SDG’s.

Wat betekent wetenschap in een crisis als de COVID-pandemie?

Over de hele wereld hebben wetenschappers sinds het uitbreken van de corona-pandemie waardevol werk verricht. Medische wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar het virus zelf, de verspreiding ervan en de behandeling van patiënten. Maar ook gedragswetenschappers hebben waardevol onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld de sociale, economische en psychische effecten van deze crisis. De kennis die deze onderzoeken hebben opgeleverd, hebben levens gered.

Heel zichtbaar is natuurlijk de bijdrage van wetenschappers die in het Outbreak Management Team zitten en de regering adviseren. Daarnaast dragen wetenschappers op allerlei andere manieren bij:

  • Leidse wetenschappers onderzoeken bijvoorbeeld al jaren coronavirussen, en hun kennis bleek nu essentieel bij de ontwikkeling van een vaccin. Moleculair viroloog Marjolein Kikkert legt in deze video uit oktober 2020 uit hoe werd gewerkt aan een vaccin.
  • Bij de Universiteit van Twente bouwden professor Ruud Verdaasdonk (medische techniek) en longfysioloog Frans de Jongh een douchezak (om buiten mee te douchen) om tot een ademkap voor coronapatiënten.
  • Op de website SSH & COVID19 worden diverse geestes- en sociale wetenschappers gepresenteerd die met hun onderzoek bijdragen aan kennis in de coronatijd.
  • Ook jonge talenten, vers van onze universiteiten, hebben hun ideeën ingebracht, en vaak met succes. Zo bouwden in Rotterdam studenten samen met medewerkers van de Erasmus Universiteit hun campus Woudestein na in de populaire game Minecraft, zodat studenten en docenten zich minder eenzaam en onthecht zouden voelen. Onder de paraplu ‘studenten tegen corona’ dragen studenten bij aan het tegengaan van sociaal isolement en denken zij mee over hoe ondernemers het beste om kunnen gaan met de maatregelen.

“Dit virus zat in onze blinde vlek en de grote vraag is: wat voor andere blinde vlekken hebben we? ­Klimaatverandering, voedselveiligheid en economische ongelijkheid zijn andere grote risico’s die het leven kunnen ontwrichten.”

 Robbert Dijkgraaf • Parool 17 mei

Baanbrekende innovaties door wetenschappelijk onderzoek

Op verschillende manieren belandt de fundamentele kennis die universiteiten ontwikkelen in concrete innovaties in de samenleving. Hieronder is van elke universiteit zo’n innovatie te zien. Zo verandert wetenschappelijk onderzoek de manier waarop we eten, zieken beter maken, hoe we grote logistieke operaties plannen, hoe we producten en nieuwe plantenrassen ontwikkelen, hoe we ontwikkelingshulp inrichten, en nog veel, veel meer.

Veertien baanbrekende innovaties

Share on twitter
Share on email
Share on linkedin
Share on facebook